Our Life in Sweden

Jonathan & Sofia Morgan

Menu Close

Safe!

Sofia Morgan standing outside the Baby Safe

In the township there’s a great stigma attached to the idea that a mother cannot cope with caring for her child. Making contact with someone to express this would be unthinkable.

The Safe is a custom built box where a mother can anonymously abandon her baby, legally and safely. Once a baby is inside, the safe sends a signal to the phone of one of our Baby Safe team members and the child is collected and placed with a safety family.

Attempts are made to contact the birth family, via local newspapers, and if the child remains unclaimed, adoption proceedings will begin.

The safe is only a small part of Baby Safe. Much of our work is preventative: supporting pregnant women and young mothers so that baby dumping is no longer necessary.

***

Att vara kvinna och inte kunna ta hand om sitt barn är sett som något mycket skamfyllt i kåkstäderna. Att söka hjälp för sin situation kan resultera i stigmatisering och utfrysning och därför väljer många att inte berätta för någon. I vissa fall kan detta leda till baby dumpning, där bebisen i de allra flesta fall inte överlever.

Just därför byggdes denna specialdesignade låda. En kvinna kan på ett anonymt, lagligt och säkert sätt lämna hennes bebis i lådan. När bebisen lagts i lådan låses den inifrån och ringer upp Baby Safe teamets mobiltelefon. Inom kort (3 minuter) är en av Baby Safes personal på plats för att ta hand om bebisen och placera den i ett familjehem.

Dagarna som följer försöker man kontakta bebisens föräldrar via en annons i lokaltidningen och myndighetskontakter. Om man efter viss tid inte lyckats hitta någon familjemedlem kan adoptionsprocessen fullföljas.

Själva lådan utgör en mindre del i Baby Safes arbete. Majoriteten av arbetet är förebyggande eftersom man vill nå ut till kvinnorna innan de hamnar i denna situationen.

© 2024 Jonathan & Sofia Morgan. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.