Yesterday afternoon the person on duty in the Baby Safe team received a phone call from the police.

A one week old baby had been found in the bushes just 5 minutes drive from where we work. The parents had not been identified and there was no place for the baby to go. The baby was collected by a member of our team and was taken immediately to an emergency placement.

How wonderful that the baby was found in time, survived and is now safe!

Outside of office hours, there’s no one manning the Social Service’s “24 hour hotline”, which means that the police struggle to identify the family and a place of safety for the baby. It is also our experience that most babies are abandoned outside of office hours and that social problems escalate during weekends. As a result, Baby Safe have become the first port-of-call for the local police.

(photo not of actual baby)

***

Igår eftermiddag ringde polisen till Baby Safes jourtelefon.

De hade hittat en bebis som var en vecka gammal under några buskar, bara 5 minuter från där vi jobbar. Bebisen upphämtades Baby Safe och kunde tryggt placeras i ett av våra familjehem.

Underbart att bebisen fick överleva och är nu i ett tryggt hem!

Vill också tillägga att socialtjänstens “jour” ska vara aktiv 24 timmar om dygnet, men på obekväm tid (helger och vardagar efter kl 17.00) är denna telefon frånkopplad. Detta är beklagligt eftersom det är vår erfarenhet att de flesta bebisar inte blir övergivna på kontorstid och att sociala problem ökar på helgen. Utan sociala myndigheters stöd så blir det svårare för polisen att identifiera anhöriga samt hitta tryggt boende för bebisen. Polisen kontaktar därför Baby Safe i dessa ärenden, eftersom vi kan erbjuda placering i registrerat familjehem och vidtar kontakten med socialtjänsten på måndag morgon då vi försöker hitta föräldrarna.

(Fotot ovan är inte taget på bebisen i detta ärendet)