Our Life in Sweden

Jonathan & Sofia Morgan

Menu Close

Violent men and strong women

Domestic abuse is widespread in the communities we work in. We’ve recently had number of situations where women who are pregnant, or caring for a young baby have turned up at our offices desperate, after their abusive partners have kicked them out on the street.

A few stories we often hear are:

HE has had an affair and she found out and challenged him

or

HE refused to get tested for HIV/Aids, but she did (as part of antenatal care procedure), and found out that she’s HIV positive and so HE blames her and friends and family reject her

or

HE beat her up in the street and the neighbours asked her to “behave better so that he doesn’t have to beat you” or just stand aside and watch.

When she’s had enough and eventually gathers the courage to report it to the police, some policemen play the situation down, make her feel shame and guilt, but agree to give the partner a verbal warning. Some women don’t realize what rape is and assume that as a good wife or girlfriend you give your body to your partner whenever he wants it.

The beauty of this awful injustice is the women. They’re so inspiring to meet; quickly they come up with a new plan of action and are full of solutions to their situation, they are motivated to see change, write up a CV and the next day go out to get a full time job with a 3 month old baby on her back! Every time I’m amazed!

Finding shelters for these women as they try to start afresh has proven very difficult. Last week I phoned about 15 shelters, ALL FULL!!! So we’d love to sometime in the near future start our own Baby Safe shelter, please keep praying with us.

***

Kvinnomisshandel är ett utbrett problem i de områden där vi arbetar. De senaste veckorna har vi haft flera kvinnor som kontaktat oss för att de är gravida eller har en liten bebis och pojkvännen har slagit henne och slängt ut henne från deras gemensamma hem.

Nedan följer några berättelser som vi ofta får höra;

HAN har varit otrogen och hon kom på honom och ifrågasatte och han kastar ut henne och barnet från hennes bostad

eller

HAN vägrar testa sig för HIV/Aids. Då hon i samband med graviditeten blir testad och resultatet är HIV positiv beskyller han henne för att ha smittat honom och sprider ryktet till vänner och familj som leder till stigma och isolering för henne

eller

HAN släpar ut henne på gatan och slår henne framför grannarna. Ingen ingriper, utan föreslår man att hon bör uppföra sig bättre så att han inte behöver slå henne

Hon är modig och går till socialen och polisen för att anmäla och blir ifrågasatt; hur vet vi att du talar sanning, visa oss märkena, är det verkligen så illa? Är du säker på att du vill anmäla? ok vi ger honom en muntlig varning. Detta leder till mer skam och skuld och våldet trappas upp för att hon gjorde det rätta och sökte hjälp. Vissa kvinnor vet inte vad våldtäkt är utan tror att man som en god flickvän eller hustru bör ge sin kropp till mannen när han så behagar.

Jag är tacksam för att få träffa dessa kvinnor och blir rörd av deras styrka. Det har levt ett helvetes liv, svikna på alla plan, men starka är de och reser sig igen och igen. Redan i första mötet har de en plan och lösningar på situationen, uppdaterar sitt CV, går ut och söker jobb med bebisen i ett knyte på ryggen och får jobbet. Vilka kvinnor, vilka vinnare!

Inte sällan behöver vi hitta skyddat boende för kvinnan och barnet. Detta ha visat sig vara en riktig utmaning. Härom veckan ringde jag 15 skyddade boenden, alla fullbokade! Baby Safe vill starta ett egen skyddat boende och hoppas att kunna göra detta nästa år. Be gärna för att detta går igenom och för lyckade rättegångsprocesser!

 

 

© 2024 Jonathan & Sofia Morgan. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.